Luxemburg avonturen, part I

We keken er allebei al tijden naar uit: ons tripje naar Luxemburg. AirBnB’s waren al in december geboekt, de aanmelding voor de ING halve marathon zelfs eerder, omdat die altijd snel uitverkocht is. Op pinterest heb ik een bord gemaakt waar ik alle mooie dingen verzamelde, zoals de drievoudige waterval Schiessentümpel en mooie delen van het Mullerthal. Op facebook ontdekte ik kort voor vertrek nog een prachtig plateau op een hoog punt bij Berdorf waar je over de hele regio heen kon kijken. Met wat aanwijzingen van vrienden gingen we op pad.

De vrijdag na hemelvaart, 11 mei, vertrokken we. Eerst de Fiat een uitgebreide was- en tankbeurt gegeven, bandjes opgepompt, olie bijgevuld. We hebben echt wel eens vaker grote afstanden met de Fiat gereden, maar dit zou zijn eerste roadtrip worden. Het beestje vertoont de laatste tijd, met 185.000km op de teller, wel eens een elektronisch mankementje, maar meer ook niet. Met zijn 2.4L motor was het nog steeds een uitstekende klimmachine voor de bergweggetjes in Luxemburg.

klaarstilo

Onze eerste Airbnb zat in het stadsdeel Neudorf in Luxemburg. Via een cijfercode konden we naar binnen. Een superklein appartementje was het, in een pand met drie deuren, maar het had wel alles. Een schone en mooie badkamer, wc-tje (meer een sani-brouyeur om precies te zijn), eigen koelkast en keukentje, en een bank die je uit kon klappen als bed (en die niet eens heel slecht sliep). In het keukentje konden we vlak voor de halve marathon pannekoeken bakken: nog steeds het beste voer om op te lopen.

Echt gigantische afstanden door de stad konden we niet lopen, toch zijn we eerste avond naar een stadsdeeltje verderop gelopen; Clausen, ongeveer een kilometer verderop. Een soort Strijp-S, een oud fabriekspand en omliggende panden die men heel netjes gerenoveerd heeft en waar nu, op een eilandje, een heel hip uitgaansgebied ligt, met cocktailbars, restaurants en zelfs een soort bikerbar  waar Luxemburgse bikers op het terras biertjes aan het zuipen waren.

Wij kozen voor schreeuwend dure sushi met cocktails van 11,50 elk omdat dat de enige avond was dat het kon: zuipen en uit eten. In het restaurant kwamen we erachter dat de voertaal in dat deel van Luxemburg vooral Frans was en niet Duits of Letzenbergs (Luxemburgs). We schakelden dus maar over op Engels.

 

’s Avonds hebben we de Chromecast aangesloten en nog hele toffe afleveringen van Faberyayo over Tokyo gekeken op Videoland: Tokyayo. Voorpret voor je volgende reis op je Luxemburg vakantie!

Op de ochtend van 12 mei hebben we heel rustig aan gedaan. Ik popelde om de deur uit te stappen en de stad te verkennen, maar de hele dag op je voeten ronddwalen is niet slim als je om 19:00 een halve marathon moet lopen, heeft Berlijn ons geleerd. We hebben rustig ontbijt gegeten, gedoucht, ik heb wasjes gedaan in de wasmachine die elke keer een blij riedeltje afspeelde als-ie klaar was (een LG). Tegen drieën zijn we gaan uitvogelen hoe we een Vel’oh konden huren bij het kerkje verderop: de huurfiets van Luxemburg waarvan ze ongeveer 25 stations in de omgeving hebben en waarvan er ook een station vlakbij de start zou zijn.

klaar09.jpg

Om een fiets te huren moest je wel een reservering van E150,- op je creditcard toestaan (die er anno 20 mei nog steeds opstaat) en de huur was een euro per uur. Daarvoor krijg je dan een soort logge fiets met een mandje, slot en drie versnellingen. Je bent wel kansloos op elke heuvel in de binnenstad, omdat de fiets zo zwaar is. Dit ondervonden we vlak na de halve marathon, maar daarover later meer…

GMPG2265

Bij terugkomst zijn we pannekoeken gaan maken. Ff wennen, want het keukentje werkte op inductie en de pannen waren niet allemaal meer super anti-aanbak. Toch wist koekenbakker Steph er prachtige pannekoeken uit te persen en konden we op tijd genoeg naar binnen werken. Daarna spelden we ons dubbele startnummer op, pakten onze spulletjes en begonnen aan de trip omhoog naar de Luxexpo, de grote start van de Night marathon. Best wel een behoorlijk zwaar ritje omhoog, omdat we blijkbaar op een lager gelegen deel zaten en de start op een heuvel was. Eigenlijk was het niet te doen om de zware fiets de heuvel op te krijgen en daarom duwden we hem maar lopend omhoog.

IMG_3348.JPG

Flat Eric was mee, zoals op alle buitenlandse trips sinds 2017 en mocht de hele race in mijn rugzakje mee. Het evenemententerrein was trouwens huge, maar niet handig ingedeeld. Dixies waren er maar aan één kant van het terrein en daar stond een gigantische rij, iemand had tussen de dixies en de dranghekken voor de startvakken een grote luchtballon en touwen neergelegd en ons startvak (D), was alleen te bereiken door om het hele veld heen te lopen en via een dun trapje aan de achterkant naar beneden te lopen. Daar waren geen dixies meer, dus ik hield mijn plas maar op!

klaaringnight

De sfeer was wel geweldig, de start was indrukwekkend en ik vond het heerlijk weer samen te lopen. Over de technische hardloopdetails maak ik binnenkort een hardloop entry.

Na de wedstrijd, waarbij we finishten in de grote Luxexpo hal en via veel fuiken weer naar buiten mochten, liepen we weer terug naar onze Vel’oh die we, gelukkig, tegen een boom hadden vastgetekend ipv aan het station (omdat alle fietsen die avond weg waren). Overmoedig fietsten/zwierden we weer naar beneden, in de koele avondlucht, met een dikke medaille om onze nek en we reden weer terug naar het kerkje waar we de fiets hadden gehaald. Helaas, dat hele station stond vol en onze fietsen pasten er niet meer bij. En met een borg van E150,- ga je hem daar niet achterlaten.

Het Vel’oh station gaf ons vervolgens aan dat er bij een ander station nog wel plek was, helaas lag dat station in de oude binnenstad van Luxemburg. Heuvel op… 😛 Al gauw verging het ons ernstig van het lachen, want de rit omhoog was hels! Wel ontdekten we zo hoe mooi de binnenstad was. Een tip voor als je wilt navigeren in een stad: gebruik geen Google maps, want dat stuurt je de meest onhandige route naar een punt toe. Het was ook niet handig dat dat over een deel van het parcours was waar de lopers van de marathon nog bezig waren!

Uiteindelijk hebben we het station gevonden en onze fiets weer officieel ingeleverd. Ik denk dat het 23:45 was vooraleer we weer terug waren bij onze AirBnb. One helluva story 😛

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s