Silves

Vrijdag zijn we -redelijk- vroeg opgestaan, nog even genoten van het strandje bij het huisje (waar de typische Portugese (en Spaanse) surferdudes bezig waren), al ziet de Portugees er wat armer uit dan de surferdudes die je gewend bent en gebruiken ze nog surfplanken met het oldskool grote windzeil erop. Het waaide nog best hard die ochtend, dus een strandwandelingetje of luieren in de hangmat voor het huisje zat er niet echt in.

Onze tweede AirBnB in Monchique was incheckbaar vanaf 15:00. We gingen dus op weg met het idee onderweg nog wat te bekijken. Ik had best zin om te wandelen of hiken, maar mijn reisgezelschap was niet geheel voorzien van goeie schoenen. In onze Megane Estate reden we dus de snelweg op richting Monchique. Onderweg troffen we onze eerste tolwegen. De Renault had van Sixt een klein tolkastje gekregen die elk punt registreerde en bij elk Tol-punt (een soort grote poort met -wat leek- op sproiers die eronder hingen) piepte het kastje. Je kunt ook bij elk punt duidelijk zien wat het tarief is voor elke verschillende soort voertuig (Motoren en auto’s op sommige stukken 80 cent, een vrachtwagen gerust 2,40 tot 3,60.

De wegen zijn in de Algarve eigenlijk verrassend goed: lange 120Km stukken. Als je wat verder naar de kust rijdt, is er soms een kringelweg die wat minder hard rijdt, zoals de weg van Aljezur naar Sagres (maar daarover later meer).

silves05.jpg

Onze eerste stop was Silves. Ik had me niet enorm verdiept in Silves, maar zag in mijn reisgidsje wel dat het een mooi oud stadje was. Het lag ongeveer 20km van Monchique (dat in de bergen ligt). Er was voldoende parkeerplek en de binnenstad was heel rustig. Her en der zaten wat mensen op terrasjes of lag een hondje te slapen.

silveshont.jpg

Silves heeft een mooi oud fort, dus daar wilde ik graag gaan kijken. Ik sleepte de rest van het gezelschap mee op de tocht naar boven, langs de stadsmuren 😛 .

Helaas was het erg druk bij het fort, alleen al bij de ingang naar -ik vermoed- de kassa stond al een lange rij waar weinig schot in zat. Nergens stond ook wat de entree van het fort was. Ik had echt wel graag gaan kijken, maar de heren en dame wilden graag eerst iets eten. En zo geschiedde. Iets lager, de trappen af, zat Cafe Îngles, een rustig terrasje met Olijfbomen dat uitkeek op Silves. Ze hadden er de typische Portugese taartjes/toetjes, broodjes, ijsjes en we namen een drankje en hapjes.

silves04.jpg

silves03

Ik had me echt wel het schompes willen eten aan de vitrine vol met taartjes die ze hadden. Allemaal zagen ze er even lekker uit.

silves01

Silves had verder nog leuke toeristische winkeltjes. Portugezen houden van kurk! Heeeel veel kurk. Overal zie je petten, tasjes en andere meuk van kurk. Thanks, but no thanks. Voor koelkastmagneten ben ik wel gevoelig, dus ik heb er enkele ingeslagen hier. Ook ontdekte ik de haan van Barcelos, een soort legende van Portugal en hun nationale ‘vogel’.

haan_flesafsluiter

Ik merkte dat mijn Duolingo Portugees nog in de kinderschoenen staat, want de gemiddelde Portugees praat heel snel Portugees en redelijk veel klanken inslikkend. Gelukkig spreken de meeste Portugezen ook gewoon Engels, maar ik voel me dan wel weer Jantje Modaal de Hollandse toerist die de taal niet kent.

Nog een typisch dingetje aan Silves en ook aan de omgeving van Silves: erg veel ooievaren! De weg van Silves naar Monchique kende zelfs een heel stuk waar ze op lantaarnpalen hun nest konden bouwen. Ook op een van de kerktorens in Silves zat een ooievaar te broeden.

IMG_1636

Na een tijdje slenteren door het mooie centrumpje zijn we weer terug naar de auto gegaan en op naar Monchique, 20km westwaarts. Onze tweede AirBnB en de reviews waren veelbelovend….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s