Slotwoorden…

Inmiddels zijn we een maand thuis, geland en wel. Geen jetlag meer, we slapen weer redelijk normaal. Foto’s zijn bewerkt (alles is te zien hier ), filmpjes ook bijna. Plannen voor nieuwe reizen ook inmiddels!

De afstand die we in onze vakantie in totaal hebben afgelegd is 2095.51km, waarvan allen gereden door Steph (ik heb geen rijbewijs). Hij heeft de Amerikaanse wegen (met uitzonderingen van de stukken op de i5) ervaren als prettig om op te rijden. Maar wellicht gaat dit wel alleen specifiek op voor Californië. Door de afwisseling van landschap verveel je je eigenlijk nooit.

roadtrip

Ik heb de hele route uitgetekend in Afstandmeten.nl: http://www.afstandmeten.nl/index.php?id=1874278  We hebben in totaal zo’n 4 keer getankt, waarvan 2 keer maar een matige refill. Tanken ging achteraf beter dan ik dacht. Regelmatig kwam je in Amerikaanse slaapstadjes een tankstation tegen. De betaalwijze is veelal een reservering op je creditcard, waarna je kunt tanken. Vaak haalden we de reservering van 60 dollar niet eens.

Ik denk dat wat ons het meest is opgevallen, de vriendelijkheid van alle Amerikanen is. Natuurlijk is het ‘Hi, How are you’ standaard in winkels en moesten we daar erg aan wennen, maar de Amerikaan is ook vaker dan de wat stugge Nederlander, geïnteresseerd in je. We hebben nog nooit zo vaak spontane gesprekken met wildvreemden gehad. Mensen die zich interesseerden in de reis die we ondernamen, de hardloopwedstrijden die we liepen, de kleding die we droegen, etc. Soms missen we die hartelijkheid wel eens. Ook is de gemiddelde Amerikaan een stuk galanter en hoffelijker. Als ze je in de weg staan, verontschuldigen ze zich uitgebreid en laten je voor. Ik merkte dat ik dat gedrag ging overnemen omdat ik me er goed bij voelde. het komt zelden voor dat je écht haast hebt. Nou ja, althans, op vakantie niet vaak.. Ik miste het ook weer in Nederland en ergerde me aan het lompe gedrag van mensen in de supermarkt.

Dit geldt weer niet voor weggedrag. Omdat je in de VS ook rechts mag inhalen, worden er soms -wellicht in ónze ogen- behoorlijk aso moves uitgehaald, meerdere banen tegelijk afsnijden naar een uitrit waardoor er regelmatig iemand op z’n kop aan de kant van de weg lag. Het sterkst was dit beeld in Los Angeles. Het verkeer is daar agressief en je moet als bestuurder heel alert zijn. Ook bij het navigeren. Zegt je navigator/TomTom/Waze dat je díe afslag moet hebben, let dan op, want je bent er zó voorbij.

Wat we hebben geleerd over onze voorbereidingen is ook waardevol. 200KM rijden in Nederland kan heel anders verlopen dan in de VS. Op sommige dagen hadden we weinig tijd om ergens te stoppen, omdat we te grote afstanden moesten afleggen. Je denkt over een kilometer of 100 maar een uur te doen, maar die vlieger gaat niet op als je in een bergachtig gebied met scherpe bochten rijdt waar de maximum toegestane snelheid 35mph is. In sommige gebieden hadden we achteraf misschien langer willen blijven of we ontdekten pas in het gebied hoe mooi iets was (enkele voorbeelden: Caples Lake, Monterey bij dag, Morro rock bij goed weer, Ventura overdag aan de pier). Maar dit zul je altijd wel houden en wie weet komen we ooit weer terug!

Wil je naar Yosemite National Park, hou dan het seizoen in de gaten. Rond eind oktober, begin november gaat de Tioga Pass dicht (evenals enkele andere toegangswegen richting het park). Hierdoor kun je enkele mooie plekjes niet zien. Lee Vining is een mooie uitvalsbasis in de zomer, in de winter trekt iedereen er weg als de passes dicht gaan. Ik wilde graag Mono Lake en Bodie zien omdat ik die beide magisch vind, maar je kunt ook de andere kant van Yosemite pakken en Sequoia National Park en omgeving bezoeken. Dit zijn de keuzes die je zelf maakt en die jouw reis uniek maken. Ik heb achteraf geen spijt van Lee Vining als uitvalsbasis. Het was er door de afgesloten pass namelijk ook heerlijk rustig en motelprijzen laag.

De combinatie van sjieke Las Vegas hotels afgewisseld met low budget AirBnB’s, motels en Inn’s. was ook geweldig. De RV middenin Deathvalley was onze eerste AirBnB ervaring en meteen een hele speciale. Het contact met de eigenaren van al die AirBnB’s was vaak bijzonder en de Amerikaan is over het algemeen érg gastvrij. Soms zo gastvrij dat we met onze mond vol tanden stonden. Het is ook ontzettend boeiend om een kijkje te mogen nemen in iemands huis, te kunnen zien wat voor boeken ze lezen, ze zien wat voor spulletjes ze in hun huis hebben staan. Ik heb vele boekideeën mee naar huis genomen (waaronder Kurt Vonnegut, meegenomen van de AirBNB van Mary Anne en Phil). Ook de vele dieren bij de AirBNB’s zullen we niet vergeten (Max de badkamerkat, Poppy de rooie poes, Fenway de golden retriever). Het gebruiken/boeken van AirBNB zal ook in de toekomst blijven in onze reizen.

Voor ons beide was het de beste vakantie ooit. We zijn als completere mensen teruggekomen, wijzer, gelukkiger, met ongelofelijk veel extra levenslust en liefde voor elkaar. We hebben vele kilometers samen afgelegd, samen de dingen gedaan die we leuk vinden en alles uit deze vakantie gehaald wat we wilden. Dat we samen op verschillende plaatsen konden hardlopen, was een extra. Alles samen delen is voor ons een verrijking van de ervaring, en dit zullen we in de toekomst nog veel vaker gaan doen. Natuurlijk kijken we terug met heimwee, maar er ligt nog een complete aardkloot voor ons die we kunnen bereizen en bezoeken en daar hebben we alletwee ongelofelijk veel zin in. Deze reisblog is dus het begin van nog vele avonturen. Ik zal proberen van elke reis een prachtig blog te brouwen met foto’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s