Turkey Trot Run 5K Los angeles

img_4647

De Turkey Trot Run LA is een evenement dat ik vond toen ik zocht naar meer hardloopevenementen in omgeving LA. de grappige medaille en het feit dat het geen gigantische afstand was, trokken me destijds. We stonden al maanden ingeschreven en hadden de ophaalbewijzen in huis. Ik maakte me gisteravond druk of we het wel allemaal zouden redden. Ik sliep er zelfs slechts van. Waarom had ik dit toch allemaal weer geregeld?

5:30 ging het wekkertje hier in Los Angeles. Brrr. En dat na een vermoeiende dag gisteravond tot laat in Universal Studios. We waren allebei niet echt te genieten. Steph had geen zin in ontbijt, ik douwde er met tegenzin een droge boterham met pindakaas in.

Rond 6:20 gingen we op weg. Traveltab als wifi dongle mee en mijn iPhone met waze als navigator. Waze heeft ons nu al enkele keren goed genavigeerd en dat blijkt cruciaal in een stad als Los Angeles, waar het een doolhof en wirwar is van straatjes. 1 verkeerd afslagje en je kan meteen weer een ander doolhof door om bij dezelfde bestemming te komen. Iedere uitrit kent vaak weer twee afritten die je meteen goed moet pakken, anders ben je fucked. Een situatie waar een stresskip als ik soms hoorndol van kan worden, want de taak van het navigeren is aan mij toebedeeld. De ingebouwde Hertz-navigator in de Jeep (ja, Thrifty en Hertz wisselen dus blijkbaar auto’s uit) is niet zo geweldig, want niet up to date en ze kondigt al te vroeg straten aan en herberekent niet op tijd als je verkeerd rijdt en de traveltab heeft hetzelfde euvel. Waze is bovendien i.t.t. de rest altijd up to date en je kunt meteen zien waar er file staat, een voertuig langs de weg, ongelukken, etc.

Laten er van die laatste nou ENORM veel zijn in Los angeles. De wegen hier nodigen blijkbaar uit tot asociaal rijden. We hebben al menig sportwagen met een enorme snelheid voorbij zien sjezen. Auto’s mogen rechts inhalen hier, dus sjezen overal tussendoor, snijden asociaal af naar een uitrit en gisteren hebben we alleen al 2 in elkaar geprakte auto’s gezien inclusief bijbehore de horrorfile. Vanmorgen stond er nog eentje vers te roken tegen een vangrail. Levensgevaarlijk. Wij tuffen netjes met de speedlimit 65MPH door de stad, want we willen geen boze officers aan onze broek.

Het navigeren naar de Turkey Trot was eigenlijk navigeren naar de parkeergarage die de organisatie opgegeven had. Deze kluns had alleen de verkeerde parkeergarage ingevoerd: eentje op Olive street.  De juiste zat op South Olive street. En die liggen blijkbaar 7mijl en 15 minuten rijden van elkaar verwijderd. Dus stonden we vanmorgen voor de dichte deur van een verkeerde parkeeragarage. De andere lag in Downtown LA. Middenin de stad, waar de organisatie al het een en ander aan het afzetten was. Ook dán is waze handig, omdat ze razendsnel herberekent waar je wél kunt rijden en welk stuk weg is afgesloten.

We zouden starten om 8:00 en om 7:15 stonden we nog in de wachtrij voor de juiste parking in Downtown LA. Nog geen startnummer. *zweethandjes* Gelukkig konden de startnummers opgehaald worden vlakbij de start, kwamen we achter, waar we uiteindelijk 20 minuten voor tijd helemaal gereed stonden. Inclusief truckerpet, want dat was een toffe goodie van de organisatie die opgaat op de terugvlucht overmorgen.

img_4621

Amerikanen houden trouwens van goodies, want er stond ook een standje van Clifbar, mijn favoriete energyreep! Gratis nommies; een nieuwe smaak (Nut butter, hue hue hue) Bring it!

IMG_4627.JPG

Om 8:00 startten we, samen met allemaal vrolijk uitgedoste Amerikanen waarvan sommigen de Turkey-hoed ophadden (een stoffen hoed in de vorm van een halve kalkoen), die de organisatie verkocht, sommige eigen hoofddeksels, anderen rokjes in de Thanksgiving-kleuren, sommigen zelfs complete kalkoen outfits. Bovenal was het een funrun! En zo wilden we er ook “in” gaan. En een, vind ik, interessante manier om onder de ‘gewone'(?) Amerikaan te komen. Het gros van de deelnemers komt uit Los Angeles en omgeving. Ik heb in de uitslagen 1 Brit gezien en wij dan dus.

Het zonnetje stond bij de start al laag in de straten te schijnen. We kregen het bij het lopen dan ook al gauw lekker warm. Sommige deelnemers (onervaren) hadden ook lange broeken aan, hoodies, meerdere lagen over elkaar. Gelukkig had Generic Events meerdere waterposten onderweg, met zowel water als Gatorade. En dat op een 5K loopje!

De eerste paar kilometers hebben we heen en weer gelopen door de Downtown area, en langs het Grand park, een kunstmatig aangelegd parkje. Deze omgeving is san ook weer zo contrastrijk als ik inmiddels gewend ben van de VS. Grote wolkenkrabbers, dure panden, cityhalls, rechtbanken (en tot onze verbazing ook de rechtbank waar O.J. Simpson veroordeeld is), etc. Een paar straten verder ligt de ergste buurt van Los Angeles: Skid row. Ze staat bekend om haar vele daklozen. Veel mensen slapen daar op straat, rijden hun spulletjes in een winkelkarretje rond en praten in zichzelf. Want veel van de daklozen die ik op straat zie, hebben volgens mij psychische problemen. Maar geen geld om zichzelf te behandelen of door pech op straat beland. Ook onderweg kwamen we er weer een paar tegen, verwonderd om zich heen kijkend.

We hadden ook nog een flinke helling in het parcours, de North grand avenue. Eerst naar boven, waar menig funrunner wandelde en daarna hebben we lekker gezwierd naar beneden. De truckerpet die we bij de start hoopvol hadden opgezet, schoof vanzelf omhoog en hielden we dus maar vast.

Het mooiste stuk van het parcours was de South Spring street, een wat oudere straat met prachtige hoge historische panden, heel veel juweliers en goudinkopers en best wat streetart. Dat is ook het de straat die het dichtste bij Skid Row ligt. Ook hier weer een waterpost, verwonderde mensen langs de kant en officers op de fiets en op de straat die de weg afzetten (eentje leek op George Takei).

turkeytrot

We finishten allebei toch weer met Truckerpet, hand in hand en tot onze verbazing in 28:56. Best een snelle tijd. 19e en 20e in onze categorie: https://gemininext.com/results/?event_id=5286 . Ook na de finish weer banaantjes, knijpyoghurt, fruithapje, zoute pretzels en natuurlijk de supervette Turkey Trot medaille. We puften uit op de trappen van City Hall. Ik had het idee dat ik die wel eens in Law & Order heb gezien, maar ik kan het mis hebben.

IMG_4643.JPG

We kregen van een man met een prothese nog een kaartje voor een Run & duathlon in Van Nuys in december. Jammer joh, dan zijn we er al niet meer.

Filmpje van de Turkey Trot Run, incl. de burgemeester van Los Angeles hier.

We zijn al na een kwartiertje vertrokken, op zoek naar de laatste volle tank voor de Jeep en een fles Captain Morgan om onze laatste run te vieren. Op de hoek van Skid Row zat een lekkere ongure griebus drankenwinkel met gepantserd glas en daar slaagde Steph, terwijl we finaal fout geparkeerd stonden op de straat. No officer around, gelukkig, want ik zat te wachten met samengeknepen billen 😀

’s Middags hebben we eens lekker rustig aan gedaan en een tukje gedaan in onze AirBnB kamer.  Morgen nog genoeg tijd om LA op onze laatste dag te verkennen. Ook hebben we al een carwash in de buurt gespot om alle gruis, aarde, zand en andere troep op te ruimen, verzameld tijdens de hikes de afgelopen twee weken en alle fijn zand, lagen vliegjes en andere zooi van de Jeep af te wassen. Je kunt wel zeggen dat we de Jeep flink uitgewoond hebben 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s